Sällskapsspel

Ett sällskapsspel är den perfekta lösningen för att bedriva tid i väntan på något annat, eller någonting att göra efter en härlig middag tillsammans med vänner. Det är en effektiv ”isbrytare” eller något man kan ägna sig åt med familjen en vardagskväll. Sällskapsspel kommer i alla dess former. Det kan röra sig om tärningsspel, kortspel eller rollspel. När man spelar ska fokus ligga på att just umgås med varandra, men beroende på hur många man är och hur kulturen kring bordet ser ut kanske vissa satsar mer på att vinna än att umgås. En simpel kortlek kan bidra till mycket skratt och nya bekantskaper.

Sällskapsspel för alla

Det är enkelt att kritisera sina julklappsköp, som att den som ska få en bok kanske redan har en hög sedan förra året som måste läsas först. Det finns saker man kan ha för mycket av, men sällskapsspel är något som konsumeras vid rätt tillfälle. Olika spel plockas fram vid olika tillfällen. Det finns en mängd olika som kräver olika kunskap och tid. En del kan ta timmar att ta sig genom medan andra är över på tre- fyra minuter. Ett spel lockar till skratt, kunskapsmätning och kreativt tänkande. De kommer i alla storlekar så de är perfekta för likväl hemmasittaren som den resande.

Alla kan samlas kring ett sällskapsspel

Ett sällskapsspel är den perfekta julklappen, men se upp, varianterna är många så det gäller att tänka till lite extra när man ska bege sig ut i speldjungeln. Vem ska spelet vara till? Ålder och intresse är något att väga upp när man väljer julklapp allmänt, men det är extra viktigt när man väljer ett brädspel. Det finns självklart spel som inte riktar in sig på en specifik målgrupp, såsom detektivspelet Cluedo eller affärsspelet Monopol. Dessa två tillhör klassikerna i spelvärlden och byter ofta skepnad men behåller namnet. Det finns också mer invecklade spel såsom strategispelet Risk och frågesporten Trivial Pursuit.

Spel från förr och framtid

Det finns lika många olika sällskapsspel som det finns filmer, nästan. I samband med att en ny subkultur bildas såsom Star Wars eller Game of Thrones, släpps också en hel del dataspel och TV-spel på samma tema, och efter dessa kommer oftast ett gäng olika brädspel. Det bästa stället att leta spel på är oftast bokhandeln. Där finns en mängd olika varianter och kunnig personal att fråga. Internet är annars en väldigt bra plattform att utgå från. Det finns en mängd olika sidor som har riktat in sig på brädspel, tärningsspel och kortspel. Där kan man söka i kategori, pris och åldersgrupp.

När man köper och ger bort ett sällskapsspel handlar det inte bara om några kort, en tärning och lite regler, man ger även bort en liten upplevelse och med den ett gäng möjligheter! Att sitta runt ett bord i vintermörkret, med pepparkakor och något varmt att dricka tillsammans med vänner är mysigt, lägg då till ett sällskapsspel som stärker sammanhållningen och ger möjlighet till skratt och kreativitet. Man visar och lär av varandra på ett avslappnat och trevligt sätt. Mobiltelefonerna stängs av, musiken skruvas ner och tillfälle att umgås ”på riktigt” ges. En bra sätt att dra uppmärksamheten från skärmarna och sitta tillsammans är ett spel där alla känner att de bidrar med något. Ta kontakt med vänner och bekanta, gå ihop och bestäm vem som köper vad och bjud in till olika spel under julhelgerna.

Priser, varianter och kategorier

Ett sällskapsspel kan köpas för en ganska liten peng, eller så kan man ge sig på en av de stora jättarna och köpa något för över tusenlappen beroende på vem som ska få spelet. Ett sällskapsspel är verkligen den perfekta julklappen för alla. Vare sig man gillar skogen, matlagning eller dataspel finns det alltid ett spel för som passar. Ett spel kan lätt glömmas bort, men har man haft en middag finns det alltid någon som föreslår spel. Värden för middagen går och rotar en stund och kommer sedan tillbaka med en uppsättning Monopol eller liknande, för ett spel som Monopol går aldrig ur tiden, det kan spelas om och om igen.