Kreativa leksaker

Är du på jakt efter leksaker att ge som present till ett barn? Det är ett smart beslut eftersom en noga utvald leksak både kan vara rolig och utvecklande samtidigt. Med ett litet barn kan man pyssla med färger och former och med ett lite äldre barn kan man leka mer avancerade lekar. Vad sägs om att lära din son eller dotter att räkna genom att den får roa sig med klossar och siffror? Idag finns det massor av pedagogiska leksaker på marknaden och utbudet växer ständigt. Många av lekarna stimulerar inte bara till kunskap utan även till bättre samarbete och kommunikation.

Leksaker för små barn

Redan när barnet är en liten baby börjar lärandet. I början handlar det om att barnet ska kunna fokusera blicken och känna igen sina föräldrar, vilket är en färdighet som går att träna upp. Vi är nog många som någon gång har lekt tittut med ett barn och blivit förundrade över hur roligt det verkar vara för barnet, fastän man bara döljer sitt ansikte bakom händerna eller något annat. Under de första månaderna utvecklas barnets iakttagelseförmåga med stormsteg, därför är det smart att investera i färgglada och uttrycksfulla leksaker. När barnet kan hålla i sin leksak själv har ytterligare en ny fas inletts.

Klossar är smarta leksaker

Starka uttryck är ledordet för små barn. Skallrande bjällror, stora kulörta klossar och mjuka böcker som går att bita i är exempel på leksaker som passar små barn. Barn har en tendens att använda alla sinnen när de upptäcker något nytt, något som vi vuxna har vant oss av med i viss grad. För att uppmuntra ditt barn till att vara uppmärksam är det klokt att köpa hem sådant som stimulerar så många sinnen som möjligt. Just därför är mjuka böcker en utmärkt pedagogisk leksak eftersom den går att se på, känna med händerna och även smaka på med munnen.

Leksaker för äldre barn

Ju äldre barnet blir, desto mer utvecklas sinnena. För att stimulera ett äldre barn att hålla jämn takt i utveckligen finns en del pedagogiska leksaker för olika åldersgrupper. Strax innan tvåårsåldern kan man med fördel sikta in sig på att köpa en leksak som innehåller någon form av utmaning. En kulbana med massor av vindlar och vrår kan vara kul på samma sätt som ett pussel med olika kantiga bitar eller en byggsats som man kan skapa massor av olika djur med. Här är det fokus på att lära barnet hur saker hänger ihop och hur man koordinerar sina rörelser.

Just koordination är ett kapitel för sig när det gäller barn. En del har lättare för det medan en del stöter på större utmaningar – precis på samma sätt som hos vuxna. Med hjälp av pedagogiska leksaker kan ditt barn snabbare få rätsida på vad som egentligen händer när man till exempel bygger ett klosstorn för slarvigt eller tar i för hårt när man ritar. Att lära känna sin kropp och sina förmågor på ett lekfullt sätt är roligt och stimulerande.

Leka för livet

Idag finns det en stor mängd leksaker som är inriktade på att vara pedagogiska för våra små och äldre barn. Dessa leksaker är formgivna för att vara stimulerande och ge barnet ifråga en chans att utveckla sina sinnen och färdigheter. Om man ser till att ens barn har rätt slags leksak redan vid tidig ålder kan det förhoppningvis göra att barnet finner ett nöje i att få mer kunskap. Vissa förknippar lärande med tråkig och jobbig skolgång men det finns massor av sätt att underlätta så att leken blir kul och till och med efterlängtad. Pedagogisk lek sägs vara det bästa alternativet för att barnet ska hänga med i utvecklingen.