Doftljus

Doftljus är mycket populära idag. De ger en väldoftande och en mysig karaktär till hemmet, och är dessutom vackra. Idag finns det ett stort utbud av doftljus med olika lukter och färger, såväl i butiker som på nätet. De allra flesta inredningsbutiker säljer någon form av doftande ljus. Om du vill satsa på ljus av hög kvalitet och intressanta dofter bör du vända dig till mer exklusiva märken som Voluspa, Yankee Candle och Woodwick. Billigare ljus finns dock också på de flesta inredningsställen. Spana till exempel in royaldesign.se eller livehome.se för att hitta ett väldoftande ljus som faller dig i smaken.

Doftljus i olika former och märken

Ett doftljus är, precis som namnet avslöjar, ett levande ljus som ger ifrån sig dofter. Ljuset avger sin doft genom att det innehåller parfym. Att använda sig av ljus som luktar är inget nytt – det har snarare funnits ungefär lika länge som vanliga ljus, det vill säga i cirka 2000 år. Från början var dock doften till av praktiska skäl. Under 1990-talet fick doftljusen ett uppsving, och har sedan dess varit omåttligt populära att till exempel ge bort som present. Vanliga dofter är bland annat vanilj, citrus och lavendel, men idag finns det ett näst intill oändligt utbud av ljus i olika dofter.

Doftljus med olika lukter

Doftljus finns, förutom i olika dofter, också i olika storlekar och format. De finns i form av enklare värmeljus, större och cylinderformade ljus och i olika förpackningar. För det mesta är priset för ett ljus med doft något högre än vanliga stearinljus, men prisklasserna kan skifta väldigt mycket beroende på storlek och varumärke med mera. Några kända varumärken är till exempel amerikanska Yankee Candle och Woodwick. Det sistnämnda märket är känt för att tillverka ljus med en sprakande låga, vilket har uppskattats av många. Dessa är av något mer exklusiv karaktär, men billigare ljus med doft finns i de flesta inredningsbutiker.

Populära doftljus och butiker

Att hitta ett doftljus är inte särskilt svårt idag i och med deras popularitet. Om du har vägarna förbi en inredningsbutik kan du med största sannolikhet hitta ett bra utbud av doftande ljus där. Ett annat alternativ är att inhandla dina ljus online. Nackdelen med detta är att du inte själv kan dofta på ljuset, medan fördelen är att du enklare kan navigera dig fram till ett ljus med just den där doften som du är ute efter. Några exempel på sajter är livehome.se, designonline.se och lakewoodliving.se. Om man vill hålla i pengarna kan man satsa på inredningsbutiker som Åhléns och Lagerhaus, som har större variation av priser.

Bland doftljusmärken bör Voluspa, Yankee Candle, Byredo och Woodwick nämnas. Samtliga doftljus är av god kvalitet och har en lång brinntid. Priset går sällan ned under 100 kronor, men förutom ett väldoftande ljus får du också en lyxig och vacker ljushållare i form av till exempel en glasburk. Bland dofterna på dessa ljus hittar du allt ifrån vanilj och citron till mer ovanliga dofter som champagne och macarons. Du kan även köpa ljus med specifika årstidsdofter, så som juldofter, från Yankee Candle.

Låt hemmet dofta gott

Med ett doftljus ger du hemmet en härlig doft. Idag finns det ett stort utbud av väldoftande ljus i olika storlekar, utföranden och prisklasser och såväl i butiker som online. Om det främst är doften du är ute efter kan doftpinnar eller rökelse vara två alternativ till doftljus. Det är lite svårare att få tag på sådana, men de flesta välsorterade inredningsbutiker brukar ha doftpinnar. För dig som är ute efter rökelse kan butiken Indiska rekommenderas. Om du är kreativ kan du även försöka dig på att skapa ditt eget väldoftande ljus av vaxflingor, doftolja eller parfym, en glasburk och en veke – mycket svårare än så behöver det inte vara!